EKONOMİ

Doğanın kapitalizmle mücadelesi: Bu yıl son kez hamsi yiyor olabiliriz

Karadeniz'de hamsi bolluğu sevince dönüşürken, uzmanlar aşırı avlanmanın gelecekte hamsi stoklarını tehdit ettiğine dikkat çekiyor.

Karadeniz'in incisi olarak kabul edilen hamsi, bu sene bolluğuyla balıkçıları sevindirirken, uzmanlar aşırı avlanmanın yıkıcı sonuçlara yol açabileceği konusunda uyarıyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Kocabaş, hamsi üzerindeki av baskısına işaret ederek gelecek senelerde ciddi bir hamsi azalması riskine karşı uyarılarda bulundu.

HAMSİ OLMAZSA DİĞER TÜRLER OLMAZ

Prof. Dr. Kocabaş, özellikle geçen sezon sınırlı miktarda avlanan palamut örneğinin, hamsinin gelecek sezonu için bir uyarı niteliği taşıdığını belirtti. Geçmiş yıllarda aşırı avlanmanın diğer balık türlerinde nasıl azalmalara yol açtığına değinen Kocabaş, "Hamsiye dayalı önemli bir sektör var. Hamsinin bol olması, doğrudan ekonomik kazanç olarak görülse de, bu durumun sürdürülebilirliği açısından önemli" dedi.

PALAMUT BOLLUĞU VAR

Palamut gibi geçen yıl av baskısına maruz kalan balıkların azalması sonucunda hamsinin bu sene bolluk gösterdiğini ifade eden Kocabaş, ancak bu durumun sürekli olmayabileceğini ve hamsinin gelecek sezon bulunamayabileceği uyarısında bulundu. Bu durumun sadece avlanma baskısıyla alakalı olmadığını, ekolojik dengelerin, besin arzının ve çevresel faktörlerin de etkilediğini vurguladı.

HAMSİYİ SON KEZ YİYOR OLABİLİRİZ

Kocabaş, "Bu sene hamsiyi aşırı avlarsak, gelecek sene hem hamsi hem de diğer türlerde ciddi azalmalar yaşanabilir. Devletin denetimlerini sıklaştırması, balıkçıları koruması ve sürdürülebilir avlanma politikaları belirlemesi gerekiyor" şeklinde uyarıda bulundu.

Hamsinin bol olması kısa vadeli kazanç gibi görünse de, uzun vadede sürdürülebilir avlanma politikaları ve ekolojik dengenin korunması, gelecek nesillere sağlıklı bir deniz ürünleri kaynağı sağlama açısından büyük önem taşıyor.

Bu bağlamda, uzmanlar ve balıkçılar arasında dengeyi koruma adına yapılan çalışmaların, Karadeniz'in zengin denizel yaşamını ve balıkçılık sektörünü uzun vadeli olarak koruma amacını taşıdığı belirtiliyor.