Tüketim tutkusu, gelir dağılımının giderek bozulduğu yoksunluk döneminde de hız kesmediği gibi, tersine bir hareketle sürpriz bir sıçramaya yol açtı.
Son dönemde yaşanan döviz kıtlığına rağmen tüketime servet harcama eğilimi devam etti. Uzun yıllar toplam ithalatın yüzde 10-12’si aralığında kalan tüketim malları ithalatı yılın ilk iki ayında adeta patlayarak yüzde 67,1 artışla 3,7 milyar dolardan 6,3 milyar dolara çıktı.
2021'DEKİ PAYI
Dünya Gazetesi'nde yayınlanan habere göre 2021’de toplam ithalattaki payı yüzde 9’a kadar gerileyen tüketim malları ithalatının, toplam ithalatın 363,7 milyar dolarla rekor kırdığı 2022 ithalatındaki payı yüzde 8’e kadar düştü.
KRİZE RAĞMEN DURMUYOR
Buna karşın 2023’ün ilk iki ayında toplam ithalattaki pay 2 puanlık artışla yüzde 10’a ulaştı. Ocak ayında bu kapsamdaki malların ithalatındaki artış yüzde 70, şubat ayında ise yüzde 64 olarak gerçekleşti. Bu eğilim sürdüğü takdirde yılın tamamında tüketim malları ithalatı yeni bir rekorla 36 milyar doları da aşacak.
LÜKS TÜKETİM MALLARI NELERDİR?
Lüks tüketim malları, genellikle üst gelir grubuna hitap eden ve ihtiyaçlarının ötesindeki lüks ve prestij amacıyla satın alınan pahalı ve nadir ürünlerdir. Bunlara örnek olarak şunlar verilebilir:
- Lüks arabalar
- Lüks saatler
- Lüks mücevherler
- Lüks giyim ve aksesuarlar
- Lüks tatil ve seyahatler
- Lüks teknolojik cihazlar
- Lüks ev eşyaları
- Lüks yiyecek ve içecekler
Lüks tüketim malları, üretim maliyetleri yüksek, nadir bulunan veya sınırlı sayıda üretilen ürünlerdir ve genellikle yüksek bir marka değeri taşırlar.