PİYASALAR

TCMB'den TL mevduatı teşvik edici zorunlu karşılık düzenlemesi

TCMB, Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) zorunlu karşılık oranını yükseltti ve döviz mevduat için TL cinsi ilave zorunlu karşılık oranı getirdi.

TL mevduatın payını artırmak hedefleniyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası (TL) mevduatın bankacılık sistemindeki payını artırma odaklı adımlarına devam ediyor. TCMB, zorunlu karşılık düzenlemesiyle parasal sıkılaşma sürecini destekleyerek TL likidite fazlasını zorunlu karşılık oran artışıyla sistemden çekmeye devam ederken, TL mevduatın bankacılık sistemindeki payını artırmayı teşvik ediyor.

Alınan kararlar

TCMB'nin zorunlu karşılık düzenlemesiyle alınan kararlar şu şekilde sıralanıyor:

  • KKM'de zorunlu karşılık oranı yükseltildi: 6 aya kadar vadelinin zorunlu karşılık oranı 5 puan artırılarak yüzde 30'a yükseltildi. 1 yıla kadar vadeli ile 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı ise yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkarıldı.
  • Döviz mevduat için TL cinsi ilave zorunlu karşılık oranı getirildi: Yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonu için zorunlu karşılık oranları tüm vadelerde 1'er puan artırıldı. Ayrıca TL cinsinden tesis edilmek üzere tüm vadelerde döviz mevduata yüzde 4 ilave zorunlu karşılık uygulanmasına karar verildi.
  • Yurt dışından sağlanan yatırımlara zorunlu karşılık istisnası uzatıldı: Yurt dışından sağlanan yatırımların teşvik edilmesi amacıyla söz konusu kaynaklara zorunlu karşılık istisnasının süresi 31 Aralık 2023'ten 2024 yılı sonuna kadar uzatıldı.
  • Finansman şirketlerince kullandırılan ticari krediler için zorunlu karşılık uygulaması sona erdirildi: Sadeleşme adımları kapsamında menkul kıymet düzenlemesinde yapılan değişiklikle uyumlu olarak finansman şirketlerince kullandırılan ticari krediler için yüzde 20 oranında zorunlu karşılık tesisi uygulaması sona erdirildi.

Hedef: TL'nin döviz karşısındaki değer kaybının önüne geçmek

TCMB'nin zorunlu karşılık düzenlemesiyle alınan kararlar, TL'nin döviz karşısındaki değer kaybının önüne geçmek ve TL mevduatın bankacılık sistemindeki payını artırmak hedefleniyor.