Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İngiltere temasları kapsamında Bank of America’nın Londra’da düzenlediği Türkiye Konferansı’na katıldı. 2018’den bu yana ilk kez düzenlenen etkinlik, 250’den fazla yatırımcının katılımıyla dikkat çekti. Şimşek, burada yaptığı sunumda Türkiye ekonomisinin genel görünümünü, temel politika önceliklerini ve yapısal reform hedeflerini anlattı.
"Enflasyonda Düşüş Devam Edecek"
Bakan Şimşek, enflasyonda sağlanan düşüşün 2024 yılında da devam edeceğini belirterek, "Para politikasının gecikmeli etkisi, mali disiplin, gelirler politikası ve arz yönlü tedbirlerle enflasyondaki düşüş sürecek. Bütçe açığını ise bu yıl milli gelire oranla yüzde 3 seviyesine çekmeyi hedefliyoruz" dedi.
Gıda Arzına Destek, Yapısal Reformlar Geliyor
Şimşek, dezenflasyonu sadece talep yönlü politikalarla değil, gıda, konut ve enerji gibi alanlarda arz yönlü tedbirlerle de destekleyeceklerini belirtti. Özellikle gıda arzını artırmak için sulama projeleri, arazi toplulaştırması, gıda lojistiği gibi alanlarda desteklerin süreceğini ifade etti.
Cari Açık Azalıyor, Dış Finansman İhtiyacı Düşecek
Cari açıktaki düşüşün dış finansman ihtiyacını azalttığını vurgulayan Şimşek, "Önümüzdeki üç yıl boyunca dış finansman ihtiyacının azalmaya devam etmesini bekliyoruz. Gelecek yıldan itibaren Hazine'nin eurobond ihraçlarında net dış borç ödeyici olmasını hedefliyoruz" dedi.
Ticarette Korumacılığa Karşı Dirençli Yapı
Türkiye’nin küresel ticaretteki korumacı eğilimlere karşı güçlü bir konumda olduğunu söyleyen Şimşek, "AB dahil olmak üzere 54 ülkeyle yaptığımız serbest ticaret anlaşmaları, ticaretteki parçalanmalara karşı dayanıklılığımızı gösteriyor" diye konuştu.
Türkiye, Yeniden İnşa Sürecinde Rol Alabilir
Müteahhitlik ve inşaat sektöründe Türkiye’nin dünya çapında güçlü bir oyuncu olduğunu vurgulayan Şimşek, "Barış sağlanması halinde Ukrayna, Libya, Yemen, Gazze ve Suriye'nin yeniden inşasında öncü rol üstlenebiliriz" ifadelerini kullandı.