İsviçre Saat Endüstrisi Federasyonu'nun verilerine göre, 2024 yılının ilk 7 ayında Türkiye, İsviçre'den 170,1 milyon İsviçre Frangı (yaklaşık 200 milyon dolar) değerinde lüks saat ithal etti. Bu rakam, Türkiye’yi kişi başına milli geliri çok yüksek olan Katar, Kanada, Avusturya, İrlanda, Kuveyt, Belçika ve Bahreyn gibi ülkelerin önüne geçirdi.

Pandemi ile Artan Lüks Saat Talebi Devam Ediyor

Pandemi döneminde özellikle gelişmiş ülkelerde ve üst gelir grubunda lüks saatlere olan ilgi artış göstermişti. Bu ilginin bir sonucu olarak, ikinci el lüks saat piyasası da hareketlenmişti. İsviçre, 2023 yılında 16,9 milyon adet kol saati ihraç ederek 25,5 milyar İsviçre Frangı (yaklaşık 30 milyar dolar) döviz girdisi sağladı. Saat başına ortalama ihracat fiyatı ise 1.775 dolar oldu.

Türkiye, Saat Alımında Artış Gösteren Ülkeler Arasında

2022-2024 yılları arasında saat alımlarını en çok artıran ülkeler sıralamasında Hindistan (%41,4), Meksika (%40,9) ve İrlanda (%32,1) ilk sıralarda yer aldı. Türkiye ise %28,2 oranında bir artışla bu ülkeleri takip etti. Türkiye'de lüks saatlere yönelik artan talep, gelir adaletindeki bozulmaya rağmen üst gelir grubunun harcama alışkanlıklarının değiştiğini gösteriyor.

Lüks Saat Pazarında Türkiye'nin Yükselişi

Türkiye'nin 2024 yılı ilk 7 ayında gerçekleştirdiği 200 milyon dolarlık lüks saat ithalatı, ülkedeki gelir adaletsizliğinin ve üst gelir grubunun lüks tüketim mallarına olan talebinin bir göstergesi olarak dikkat çekiyor. İsviçre, lüks saat pazarındaki liderliğini korurken, Türkiye’nin bu pazardaki konumu her geçen yıl daha da güçleniyor.