KONYA

Prof. Dr. Şengör: Konya, obruk tehlikesi altında

İç Anadolu'nun önemli jeologlarından Prof. Dr. Celal Şengör, Konya'da meydana gelen obrukların, yer altı sularının kontrolsüz kullanımı nedeniyle oluştuğunu söyledi.

Bir sosyal medya platformunda yayımlanan bir programda değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Şengör, obrukların yalnızca Anadolu'da meydana gelmediğini, dünyanın farklı bölgelerinde meydana gelen obruklar sonucu bazı evlerin çöktüğünü ve insanların yaşamını yitirdiğini belirtti.

Konya'da da benzer riskin olduğunu söyleyen Prof. Dr. Şengör, şöyle konuştu:

"Evet, çünkü İç Anadolu yatay tabakalı kalkerlerden oluşur. Orada iki tane yer şekli oluşur. Bir tanesi obruktur, diğeri de traverten konileridir. Bu traverten konileri su volkanlarıdır. İçinden su çıkar, akarken içindeki kalsiyum karbonatı çökeltir. Ve bunların Cihanbeyli civarında şahane örnekleri vardır. Biz bir öğrenci grubuyla onları ziyarete gitmiştik, hayran oldular. Nefis şekiller var. Ama o şekiller 'burada bir yer altı suyu tabakası var, ben oradan besleniyorum' diyor.

Sonra obruklara geliyorsun, mesela Kızören Obruğu ağzına kadar doludur. Bir başka obruğa gidiyorsun ve bir bakıyorsun içinde su kalmamış. Dolayısıyla alttaki suyu çekersen mağaralar oluşur. Bu mağaralar çöküyor. Bundan dolayı yeni obruklar oluşuyor.

Bu tür obruklar sırf bizde oluşmuyor. Florida'da obruk çökmesi birkaç evin yok olmasına sebep oluyor. Konya'da da böyle bir risk var. Aynı yapı. Florida'da yapay tabakalı kireç taşları var. Onun altından suyu çekersen çöküyor. Yani birkaç sene önce bir ev öyle çöktü, içinde adam öldü. Guatemala'da böyle obruklar var.

Sibirya'da thermokarst obrukları var. Sibirya'daki toprakların bir kısmı sürekli donuk halde. Hiç çözünmüyor. Kışın yüzeyleri biraz çözülüyor fakat altı hep donuk kalıyor. Buraya bir sürü ev yapılmış. Şimdi, küresel ısınma nedeniyle bu alttaki donuk kısım erimeye başlıyor. Ve eğer bakarsanız Sibirya'da bir sürü ev, fabrika bu yüzden çökmüştür. Hadi 'bunları tamir ederiz' diyelim. En büyük tehlike, Sibirya'daki donuk tabakanın içinde bulunan metan gazı. Bu gaz açığa çıkıyor. Metan gazının açığa çıkması karbondioksitten 4 kat daha fazla sera etkisi yaratıyor. Dünya giderek ısınıyor."

Prof. Dr. Şengör, Konya'da obruk oluşumunu önlemek için, yer altı sularının kontrollü bir şekilde kullanılması gerektiğini vurguladı.