AK Parti'nin başıboş sokak köpeklerine ilişkin hazırladığı kanun teklifi, bugün Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda görüşülecek. Komisyon Başkanı Vahit Kirişci, teklifin amacının hayvan popülasyonunu kontrol altına almak, halk ve çevre sağlığını korumak olduğunu belirtti.

Ev Hayvanlarının Korunması Sözleşmesi ve Hayvanları Koruma Kanunu

Türkiye, 2003 yılında Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi'ni imzaladı ve 2004 yılında Hayvanları Koruma Kanunu'nu kabul etti. Vahit Kirişci, 2019 yılında hayvanlara uygulanan şiddet ve kötü muamele olaylarının incelenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu raporunun 2020'de Meclis'te kabul edildiğini hatırlattı.

Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun

2021 yılında TBMM'de kabul edilen Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, ilerleyen süreçte insan, çevre ve diğer maddi varlıkların korunması açısından yetersiz kaldı. Sokaklardaki hayvan popülasyonunun artması, halk ve çevre sağlığını tehdit eder boyuta ulaştı. Kirişci, bu durumun Türkiye'de geniş bir kesim tarafından kabul edildiğini belirtti.

Sahipsiz Hayvanların Kontrol Altına Alınması

Kanun teklifi, sahipsiz hayvanların bulunduğu yerden alınıp kısırlaştırılmasını ve rehabilitasyonlarının ardından bakımevlerinde bakılmaya devam edilmesini öngörüyor. Kirişci, hayvanseverlerin ve hayvan dostlarının sahiplendirme konusunda sorumluluk alması gerektiğini vurguladı.

Ötenazi ve Yerel Yönetimlerin Rolü

Sahipsiz hayvanlar için bir süre tahdidi olmadığını, hayvanların belli bir süre sonra ötenazi yoluyla hayatlarına son verilmeyeceğini belirten Kirişci, ötenazi kararının merkezi otorite tarafından değil, yerel yönetimler tarafından verileceğini söyledi. Hayvandan hayvana ve hayvandan insana geçen hastalıkların, Türkiye'nin turizm imajını olumsuz etkilediğine de dikkat çekti.

Hayvan Bakımevlerinin Kapasitesi ve Standartları

Türkiye'de 322 adet hayvan bakımevi bulunduğunu ve bu bakımevlerinin 105 bin civarında sahipsiz hayvana ev sahipliği yaptığını belirten Kirişci, 4 milyon sahipsiz hayvanın olduğu Türkiye'de bu kapasitenin yetersiz olduğunu ifade etti. Yeni kanun teklifi, bakımevlerinin standartlarını da artırmayı hedefliyor.

Merve Kübra Gümüşlü’nün Feci Ölümü Merve Kübra Gümüşlü’nün Feci Ölümü

Hayvanların Sahiplenilmesi ve Salıverilmesi

Kirişci, sahiplenilen hayvanların salıverilmesinin de bir risk oluşturduğunu dile getirdi. Sahipsiz hayvan kavramının ortadan kalkması için tüm hayvanların sahiplenilmesi gerektiğini belirtti.

Para ve Hapis Cezaları

Kanun teklifinde, sahiplendiği hayvanları salıverenlere para cezaları öngörülüyor. Ayrıca, yerel yönetimlerin standartlara uymaması durumunda her bir hayvan için 50 bin lira idari para cezası uygulanacak. Belediyelere yönelik hapis cezalarının da teklifin en güçlü yanlarından biri olduğunu belirten Kirişci, bu cezaların 6 ay ile 2 yıl arasında değişeceğini söyledi.

Editör: Haber Merkezi