Asgari ücret toplantıları sürerken vatandaşlar maaş artışının durumuna göre kendilerinin durumunun zorlaşacağının farkında. Hal böyle olunca da vatandaşlar ücret artışını pek de kafasına takmıyor.

Türkiye'nin en ucuz şehri unvanını yıllarca elinde bulunduran Konya, son yaşanan olaylar ve gelişmeler nedeniyle bu unvanını yitirmiş durumda. Yapılan yasal düzenlemeler ise hayat pahalılığının önüne geçemiyor. Peki, asgari ücret alan 2 kişilik bir aile geçinebiliyor mu?

Fahiş kira artışları sonrası Konya'da sobalı ve eski konutlar bile yüksek fiyatlara kiralanabiliyor. Konya'da an itibariyle 8 bin liranın altında kiralık konut bulmak oldukça zor. Eski kiracıların kaderi ise ev sahiplerinin elinde. Bazı mülk sahipleri yapılan %25 artış sınırına çözümü farklı yollarla delmeyi başarıyor. Bu da kiraların önlenemez yükselişinin önünü açıyor.

Ücretli çalışanların en büyük gider kalemi ise barınma. Büyük bir sorun haline gelen barınma maliyetleri yükselince gıda ve sosyal giderler de sekteye uğruyor.

Konya'da 2 kişilik bir ailenin giderleri ise ortalama şu şekilde:

Yemek Kartlarıyla Market Alışverişine Yasak Geliyor: Sadece Restoranlarda Kullanılması Planlanıyor Yemek Kartlarıyla Market Alışverişine Yasak Geliyor: Sadece Restoranlarda Kullanılması Planlanıyor
  • Kira: 8.000 TL
  • Yol(Belediye araçları): 442 TL (26 gün x 8,50 TL (gidiş-geliş: 17 TL)
  • Yol(Minibüs): 780 TL (26 gün x 15,00 TL (gidiş-geliş: 30,00 TL)
  • Market: 2.000 TL
  • Pazar: 1000 TL
  • Fatura: 300 TL (Elektrik-su)
  • Doğalgaz: 500 TL (25 metreküp ücretsiz. Sadece ısınma)

Ailenin herhangi bir sosyal aktivitesi, giyim-kıyafet alışverişi yapmaması ve cep telefonu kullanmaması durumunda ortalama 12.242 TL paraya ihtiyacı var.

Bu durumların toplamı ise asgari ücretli ve tek çalışanlı bir ailenin her ay eksi bakiyeye geçmiş olduğu anlamına geliyor.

Asgari ücreti belirlemek için tarafların mesaisi sürüyor. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ikinci toplantısını tamamladı.

Komisyonda, işçi heyetine başkanlık eden TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, toplantı sonrası rakam telafuz etmezken görüşmelerin süreceğini belirtti.

Ağar, açıklamasında şunları kaydetti:

Geçim şartları belli, asgari ücretle çalışan insanların geçinemediği belli. Ev kirası, elektrik, su, doğal gaz ücretlerini ödeyemediklerini biliyorum. Büyükşehirlerde 10 bin liranın altında ev bulunmuyor. Bunları iyi değerlendirmek lazım. Bu insanların alım gücünü düşünerek markette nasıl alışveriş yapacak, haftada bir defa çocukları ile birlikte bir restauranta gidebilecek mi? Bunların pek mümkün olmadığı görülüyor. Üçlü mutabakatla bu sorunu aşabiliriz diye düşünüyoruz. Henüz ortada bir rakam yok. Bunu detaylı bir şekilde görüşerek bir sonuca gitmeyi kısa zaman içinde düşünüyoruz. Asgari ücretin anlamı en az ücret demektir.

Üçüncü toplantının günü belli değil. Bu hafta içerisinde inşallah tekrar bir araya gelerek bu işin sonucuna bir an önce gidilmesini düşünüyoruz. Hükümet kendi arasında görüşerek bize bilgi verecekler. Asgari ücretin insanlarımızı mutlu edecek şekilde sonuçlanmasını diliyoruz.

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 15 bin 762 lira 4 kuruş. Bunun 13 bin 414 lira 50 kuruşu brüt asgari ücret, 2 bin 79 lira 25 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 268 lira 29 kuruşunu işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyor.