Geçtiğimiz Cuma günü İstanbul'da gerçekleşen iki kadın cinayeti Türkiye'yi sarstı. 19 yaşındaki Ayşenur Halil ve İkbal Uzuner'i vahşice katleden Semih Çelik, ardından intihar etti. Olayla ilgili yapılan araştırmalar ve katilin telefon incelemesi ise dikkat çekici bir bağlantıyı ortaya koydu. Çelik’in, kadın düşmanı bir internet akımı olan "incel" gruplarıyla iletişimde olduğu belirlendi. Bu bulgular üzerine Emniyet, yurt genelinde cinsel, şiddet ve ırkçılık içerikli paylaşımlarda bulunan kişi ve platformları gözlem altına aldı.

İncel Akımı Nedir?

İngilizce “involuntary celibacy” yani “istemsiz bekârlık” anlamına gelen “incel”, kadın düşmanlığı ve toplum karşıtı şiddet eğilimleriyle bilinen bir topluluğu ifade ediyor. Bu gruplar, kadınları ve genel olarak toplumu suçlayan, şiddeti öven ve destekleyen ideolojilere sahip kişilerden oluşuyor. İnternette yayılan bu akım, dünya genelinde kadın cinayetleri ve çeşitli saldırılarla gündeme geldi.

Polis Siber Takipte

Semih Çelik’in işlediği cinayetlerden sonra bir mesajlaşma uygulamasındaki “incel” gruplarından alınan övgü dolu paylaşımlar, Emniyet'in dikkatini çekti. Ülke genelinde Siber Suçlar birimi, şiddet ve nefret içeren paylaşım yapan hesapları 7/24 gözlemlemeye başladı. Ayrıca cinsel ve ırkçılık temalı içerikler paylaşan internet siteleri ve hesaplar da mercek altında.

Uzmanlar Uyarıyor: Sorun Sosyolojik ve Psikolojik

"Psikopati ve Şiddet İlişkisi"
Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Kültegin Ögel, Semih Çelik’in psikopat eğilimler taşıdığını ve bu tür bireylerin toplumda şiddet kullanarak dikkat çekmeye çalıştığını belirtti. Prof. Ögel, şiddetin toplum içinde normalleştiğine de vurgu yaptı.

"Psikolojik Sorunlar Şiddeti Açıklamaz"
Klinik Psikolog Aleyna Damla Özcan ise psikolojik sorunların tek başına bu tür şiddet olaylarını açıklayamayacağını söyledi. Kadına yönelik şiddetin, ataerkil toplum yapısı ve eşitsiz rollerin bir sonucu olduğunu ifade eden Özcan, bu sorunun önlenmesi için daha fazla caydırıcı yasa ve koruyucu tedbirler alınması gerektiğini belirtti.

"Taklit Suçlar"
Sosyolog Prof. Dr. Barış Erdoğan, bu tür cinayetlerin taklit edilme riskine dikkat çekti. Özellikle kamuoyunda ses getiren şiddet olaylarının suç eğilimi olan bireyler tarafından tekrarlandığını belirten Erdoğan, genç kuşaklarda şiddetin bir yaşam biçimi olarak benimsendiğini söyledi.

Toplumsal Çözümler Şart

Uzmanlar, şiddetin toplumda yaygınlaşmasını önlemek için sosyal hizmet uzmanlarının suç oranı yüksek bölgelerde görevlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, toplumsal yapının iyileştirilmesi ve ekonomik düzenin gençlere umut aşılaması, bu tür olayların azalmasında önemli rol oynayabilir.

Kaynak: milliyet.com.tr