SAĞLIK

İsveç'te Afrika Dışı İlk Mpox Vakası: DSÖ Küresel Sağlık Acil Durumu İlan Etti

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 14 binden fazla vakanın görüldüğü ve 524 kişinin hayatını kaybettiği mpox virüsü için "küresel sağlık acil durumu" ilan etti. Afrika dışında tespit edilen ilk vaka ise İsveç'te kaydedildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hızla yayılan ve ciddi bir tehdit oluşturan mpox virüsü için "küresel sağlık acil durumu" ilan etti. Virüs, şu ana kadar Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve çevresindeki Afrika ülkelerinde 14 binden fazla kişiye bulaşırken, 524 kişi hayatını kaybetti. Ancak, virüsün yayılma alanı beklenmedik bir şekilde genişleyerek Avrupa'ya ulaştı. Afrika bölgesi dışında tespit edilen ilk mpox vakası İsveç'te doğrulandı.

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, yaptığı açıklamada, İsveç'teki vakanın Afrika dışındaki ilk vaka olarak kayıtlara geçtiğini belirtti. Kluge, İsveçli sağlık yetkililerinin, enfekte olan kişinin Afrika'da mpox salgını yaşanan bir bölgeye seyahat ettiğini açıkladığını söyledi. Hastanın gerekli tedaviye alındığını ve halk sağlığı önlemlerinin hızla devreye sokulduğunu vurgulayan Kluge, halkın geneline yönelik tehdidin düşük olmasına rağmen dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi.

Mpox virüsü genellikle fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşıyor. Virüsün, enfekte olmuş kişilerin cilt döküntüleri, giysileri ve vücut sıvıları ile temas yoluyla yayıldığı biliniyor. İlk belirtiler, virüsün vücuda girmesinden 5 ila 21 gün sonra ortaya çıkıyor ve hastalık genellikle yüksek ateş, baş ve kas ağrısı, yorgunluk, lenf bezlerinde şişlik ve ciltte su çiçeğine benzer döküntüler ile kendini gösteriyor.

Mpox virüsüne karşı özel bir tedavi yöntemi bulunmasa da, hastalar antiviral ilaçlarla tedavi ediliyor ve çoğu vaka birkaç hafta içinde iyileşiyor. DSÖ, 2022 yılında hastalığın "maymun çiçeği (Monkeypox)" olarak bilinen ismini, ırkçılık ve ayrımcılık endişeleri nedeniyle "mpox" olarak değiştirdiğini duyurmuştu.

Mpox virüsünün Afrika'dan Avrupa'ya yayılması, DSÖ'nün küresel sağlık acil durumu ilan etmesine neden olurken, dünya genelinde yetkililer ve sağlık çalışanları virüsün kontrol altına alınması için alarma geçmiş durumda. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, virüsün Afrika ve diğer bölgelerde daha fazla yayılma potansiyeline karşı uyarıda bulunarak, uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu ilan ettiklerini belirtti.

Durum Konya'yı neden ilgilendiriyor?

Bu gelişme direkt olarak Konya'yı da etkiliyor. 2022 yılında İsveç'te yapılan seçimler öncesinde Kulu Belediye Başkanı İsveç'te 60 bin Kulu doğumlu vatandaşın yaşadığını belirterek İsveç'te aday olan bir Türk vatandaşının desteklenmesini istemişti.

O kadar ki Kulu'nun reklam panoları seçim afişleriyle donatılmıştı.