Kar yağışının önündeki engel: Konya'yı Grönland vurdu
Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar endişe verici bir hal aldı. Hastalıklar arttı, halk tedirgin. Hububat deposu Konya'yı ve Anadolu'yu vuran sebep ise Grönland.
Küresel ısınmanın artık iyice gündemde olduğu bu günlerde bir de mevsim normalleri üstündeki sıcaklıkların yaşanması pek de parlak bir tablo çizmiyor. Peki, kar neden yağmıyor, eksikliği nelere sebep oluyor?
HASTALIKLAR KOL GEZİYOR
Soğuk ve karlı havalar temizlik anlamına geliyor. Bu sene ocak ayının ortasında adeta bahar havası yaşanıyor olması birçok hastalığı da tetikliyor.
Afyon Kocatepe Üniversitesi Coğrafya Bölümü İklim Bilimci Öğretim Üyesi Dr. Okan Bozyurt, kar yağışının toprak, insan ve canlılar için önemini TRT Haber’e anlattı. Bozyurt, Konya ve diğer Anadolu illeri için de önemli tahminler aktardı.
“Kar yağışı toprağa faydası, barajlardaki doluluk oranına etkisi ve pek çok canlı türüne katkısı ile en önemli, hayati rol oynayan yağış türüdür” diyen Dr. Bozyurt, beklenen kar yağışının hala gerçekleşmemiş olmasının sebebinin kutupsal cephelerin gelişini engelleyen bir blokaj olduğunu söylüyor.
Bozyurt açıklamasında şunları söyledi:
- Şimdiye kadar kar yağmadı çünkü bize kuzeyden kolayca gelmesi gereken kutupsal cepheleri Grönland blokajı dediğimiz bir blokaj önemli ölçüde engelliyor.
- Dolayısıyla da güneyde salınımlar bizde çok etkili oldu.
- Bu da hava sıcaklıklarını mevsim normallerinin bir hayli üzerinde çıkardı ve tabii kar yağışını kesti diyebilirim.
- Bir öngörüde bulunacak olursam eğer ocak ayının 25’inden sonra özellikle Ocak ayının son günü ve şubat ayının ilk haftasını kapsayacak şekilde ciddi anlamda soğuk ve yağışlı hava kitlelerini bekliyorum.
- Özellikle yurdun kuzey iç ve doğu bölgelerinde kar yağışları etkili olabilir.
- Diğer bölgelerde de yağmur yağışı etkili olacak.
- Yani Şubat, Mart ve Nisan aylarında yağış değerlerinin pek çok yerde mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini söyleyebilirim.