Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi Başkanlığı (UDHAM) tarafından başlatılacak "Herkes İçin Engelsiz Ulaşım" çağrısını duyurdu. Bakan Uraloğlu, bu çağrı kapsamında ulaştırma ve haberleşme alanında erişilebilirliği artıracak Ar-Ge projelerine toplamda 100 milyon lira destek verileceğini açıkladı. Proje başına en yüksek destek tutarı ise 15 milyon lira olarak belirlendi.
Uraloğlu, ulaşım ve haberleşme alanında faaliyet gösteren kamu ve özel sektör firmalarının projelerinin desteklenmesinin hedeflendiğini vurguladı. Ayrıca, elektronik haberleşme tabanlı projelerle engelli vatandaşların hayatlarını kolaylaştıracak çözümlerin öncelikli olacağını belirtti.
Yerli Üretim Teşviki ve Dışa Bağımlılığın Azaltılması Hedefleniyor
Bakan Uraloğlu, projenin bir diğer önemli hedefinin yerli üretimi teşvik ederek ileri teknoloji ürünlerde dışa bağımlılığın azaltılması olduğunu ifade etti. Ulaşım hizmetlerine yönelik web siteleri ve mobil uygulamaların erişilebilirliğinin artırılmasına yönelik projelere de destek verileceğini belirten Uraloğlu, engelli bireylerin bilgiye erişimde karşılaştıkları sorunların giderilmesinin büyük önem taşıdığını söyledi.
Alternatif Ulaşım Araçlarına Yönelik Teknolojiler Desteklenecek
Uraloğlu, hareket kabiliyeti kısıtlı bireyler için alternatif ulaşım imkanlarının sağlanması gerektiğini vurguladı. Bu kapsamda, paylaşımlı araçlar, moped gibi alternatif ulaşım araçlarının kullanılmasına olanak sağlayacak teknolojilerin de destekleneceğini açıkladı. Ayrıca, acil durumlarda engelli bireyler ile operatör arasında iletişim sağlayan sistemler ve tüm engelli grupları açısından açık bir şekilde takip edilebilen uyarı sistemlerinin geliştirilmesine yönelik elektronik haberleşme çözümleri de projeler arasında yer alacak.
Akademisyen Danışmanlığı Şartı ve Diğer Başvuru Kriterleri
Bakan Uraloğlu, Ar-Ge çağrısına başvuruda bulunacak kuruluşların sağlaması gereken şartlar hakkında da bilgi verdi. Buna göre, Türkiye’de faaliyet gösteren özel ve kamu hukuku tüzel kişilikleri bu çağrıya başvuruda bulunabilecek. Başvuru yapan kuruluşların, kamu kurumları hariç olmak üzere, en az bir yıl faaliyet göstermiş olması ve projede yer alan personelin en az üçte birinin bir yıldır kuruluş bünyesinde çalışıyor olması gerekiyor. Ayrıca, proje süresince en az bir akademisyenden danışmanlık alınması ve projede en az bir yüksek lisans ya da lisans öğrencisinin bursiyer olarak çalışmalarda yer alması zorunlu tutuldu.
Başvurular 9 Eylül’de başlayacak olup, 31 Ekim’de sona erecek.