Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, HaberTürk'te Fevzi Çakır'ın konuğu oldu. Programda Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamında emekli olan vatandaşlarla ilgili soruları yanıtlayan Işıkhan, "EYT'den 38 yaşında emekli olan 1.200'e yakın vatandaşımız var. Bunu izah etmek gerçekten çok zor. Ortalama EYT emekli yaşı ise 48" ifadelerini kullandı.

"Prim Ödeme Süresi ve Emeklilik Süresi Türkiye'de Tam Tersi"

Dünya genelindeki emeklilik sistemleriyle Türkiye'deki uygulamaları karşılaştıran Bakan Işıkhan, şu değerlendirmelerde bulundu:

Almanya'da 40 yıl prim ödeniyor, 20 yıl emekli maaşı alınıyor. Ancak Türkiye'de durum tam tersi; 20 yıl prim ödeniyor, 40-50 yıl maaş ödeniyor.

Türkiye'deki Çalışan-Emekli Dengesi Risk Altında

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre Türkiye'de bir emekliye karşılık sadece 1,5 çalışan bulunuyor. Işıkhan, bu oranın gelişmiş ülkelerde 2, geçmişte ise Türkiye'de 5 olduğunu belirtti. Bakan, "Aktüel oran 1,5. Dünya ortalaması ise 1,8. Bu, sürdürülebilirlik açısından ciddi bir risk oluşturuyor" dedi.

Türkiye'de Emekli Sayısı 16,6 Milyonu Aştı

SGK'nın bütçesinin yüzde 75'inin emekli maaşlarına ayrıldığını açıklayan Bakan Işıkhan, Türkiye'deki toplam emekli sayısının 16,6 milyona ulaştığını ifade etti. Belediyelerin SGK'ya olan borçlarının tahsili konusunda da hassasiyet gösterdiklerini belirterek, "Emekli maaşlarını ödemek için bu borçların tahsil edilmesi gerekiyor" dedi.

Editör: Haber Merkezi