Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından geliştirilen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), akaryakıt sektöründe yıllık 15 milyar TL'yi bulan vergi kaybının önüne geçilmesini hedefliyor. Sistem, akaryakıt istasyonlarına kurulacak özel kameralar sayesinde plakaları otomatik olarak okuyacak ve bu bilgileri GİB'e aktaracak. Bu sayede, hangi aracın ne kadar akaryakıt aldığı ve hangi istasyondan aldığı anında takip edilebilecek.

Plaka Bilgileri Elle Girilecek!

UTTS ile birlikte akaryakıt istasyonlarında plaka bilgilerinin elle girilmesi uygulaması sona erecek. Sistem, plakaları otomatik olarak okuyarak GİB'e aktaracak ve bu sayede usulsüz fatura düzenlemenin önüne geçilecek.

Taşıt Tanıma Birimi Cihazları Zorunlu Hale Geliyor

Yeni sistemin hayata geçmesiyle birlikte, tüm araçlarda Taşıt Tanıma Birimi (TTB) cihazı bulundurulması zorunlu hale geliyor. TTB cihazları, araçların plakalarını okuyarak UTTS'ye aktarma görevi görecek.

Türkiye’nin Nabzı: Halk Ekonomi ve Yaşam Memnuniyeti Konusunda Kararsız Türkiye’nin Nabzı: Halk Ekonomi ve Yaşam Memnuniyeti Konusunda Kararsız

TTB Cihazları Ne Zaman Yeniden Takılacak?

TTB cihazları araçtan söküldüğünde veya taşıtların sahiplik ve/veya plaka bilgisi değiştiğinde yeniden takılması gerekecek.

Yeni Sistem Ne Zaman Uygulanmaya Başlayacak?

UTTS, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren tüm akaryakıt istasyonlarında zorunlu olarak uygulanmaya başlayacak.