EĞİTİM

Akademik Makale Tarifeleri ve Ücretleri Adli Konu Oldu

Doçentlik için makale yazdıranlar için fiyatlar 5 bin TL’den başlıyor, 500 bin TL’ye kadar çıkıyor. Bazı şirketler ‘doçentlik paketi’ adı altında 5 dergide makale yayımlanmasını garanti ediyor. Makale yazdıranlar arasında akademisyenler, doktorlar ve araştırmacılar da yer alıyor.

Doçent olabilmek için kendi alanında makale yazmak ve hakemli dergilerde yayımlatmak gerekiyor. Ancak kimi akademisyenler, günlerce araştırma yapıp makale yazarken kolay yoldan puan toplamak isteyenler ise para vererek makalelerini başkalarına yazdırıyor.

Sosyal bilimler alanında makale yazdırmak isteyen bir doçent adayı olduğumuzu belirterek şirketlerle iletişime geçtik.

Görüştüğümüz bir danışman, “Ücret ortalama 5.500-6.000 TL’den başlıyor. Veri toplama, analiz de isteniyorsa fiyat artıyor. Turnitin raporu ile çalışıyoruz, intihal oranımız düşük. Ortalama 21 günde bitirmeye çalışıyoruz. Ücretsiz 3 revize hakkınız var. Çalıştığımız hocaların ismini size, sizin isminizi onlara iletmiyorum. Gizlilik içinde çalışıyoruz, içiniz rahat olsun. Ücretin yarısını önden alıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu alanda uzun yıllardır faaliyet gösteren bir şirketle aramızda geçen konuşma ise şöyle:

*Makale yazdırmak istiyorum. Ücret bilgisi alabilir miyim?

Ulusal makaleyi 50 bin TL’ye yazıyoruz. Uluslararası makale puanı yüksek oluyor. O yüzden onun ücreti 100 bin TL. Kaç makale yazdıracaksınız?

*Şu anlık bir tane.

Benim önerim 3 ‘baba dergi’, 2 tane de küçük dergide yayımlanacak şekilde makale hazırlamak. Hepsini paket yaparız. Toplam 500 bin TL’ye mal olur.

*Ücreti nasıl vereceğim?

Yarısını peşin yarısı iş bitince.

*Güvenlik ve intihal konusunda bir sorun yaşar mıyız?

İntihal olmama garantisi veriyoruz. Makale konusunda bizim kadar tecrübelisi yok. Bugüne kadar verdiğimiz makalelerde majör düzeltme bile almadık. Tüm işlemleri gizlilik içerisinde yürütüyoruz. Hiçbir sorun yaşamazsınız.

Makale yazdıranlar arasında akademisyenler, doktorlar ve araştırmacılar da yer alıyor. Makale yazdırma hizmeti veren şirketler, yoğunluk nedeniyle taleplere yetişmekte zorlanıyor. Bazı şirketler, makale yazdıracak yeni hocalar da arıyor.

Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı, 9 Ağustos 2023’te doçentlik başvuru şartlarının değiştiğini duyurmuştu. Buna göre adayların doçentlik şartlarını sağlayabilmesi için belli puanları alması gerekiyor. Kurallar ise alanlara göre farklılık gösteriyor. Örneğin Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı için TR Dizin kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makalelerden 10, diğer hakemli dergide yayımlanmış makalelerden 4, uluslararası makalelerden ise 5 ile 30 puan alınıyor. En yakın doçentlik başvuruları ise Mart 2024’te kabul edilecek.

MİLLİYET